GARDUL Pustiul dintre noi Proze

gardul-cover-pdf.pdf

Autorul prezintă în acest volum o parte dintre prozele scurte în care îşi aduce aminte de oameni şi locuri din România, de vremuri demult apuse ori de altele mai recente.

Scrise departe de ţara limbii sale poveştile acestea sunt ca nişte imagini pe care scriitorul le vede privind prin binoclu. Par aproape, dar nu sunt.

Între timp privitorul a mai şi îmbătrânit şi priveşte mai mult cu sufletul, rămas tânăr, aproape neschimbat, decât cu ochii care fatalmente, nu îl mai ajută prea bine.

Citită fără oprire de la început la sfârşit, lucrarea îi poate apare unui cititor grăbit ca fiind o autobiografie. Nu este.

Cu excepţia câtorva piese într-adevăr autobiografice, marea lor majoritate sunt ficţiuni pe care poate că autorul le-a visat înainte de a le aşterne pe hârtie. Nu doar vise frumoase. Din când în când apare şi câte un coşmar pe care nu se fereşte să-l prezinte.

Văzută din America, ţara de baştină a autorului nu apare întotdeauna a fi la fel cu cea percepută acum de cei care trăiesc realmente în ea. Este idilizată oarecum. Poate.

Dar sufletul nu ştie să mintă şi esenţa oamenilor şi a locurilor descrise este cea adevărată.

Când vorbeşte despre oameni, mai vechi sau mai noi, mai mult sau mai puţin dragi sau doar întâmplător întâlniţi în marşul prin viaţă, sau când descrie locuri, mai ales pe acelea care îi sunt cu deosebire dragi, se simte un val de căldură umană emanând din fiecare cuvânt; un dor parcă, imposibil de ascuns sub zgura regulilor formale ale scrisului contemporan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: